Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona główna
|
Europa | Azja | Ameryka Południowa | Ameryka Północna | Australia | Afryka |
Albania jest krajem bałkańskim a więc i tradycje kulinarne związane są z obyczajami panującymi w tych rejonach. Przez długi czas kraj należał do prymitywnych oraz słabo rozwiniętych, więc trudno doszukiwać się w albańskiej kuchni dań ekskluzywnych. Potrawy są raczej proste i sycące, odpowiednie dla mieszkańców gór, żyjących w słabo ucywilizowanym świecie, w większości przygotowywane na naturalnej oliwie z oliwek. Olej i masło są tu mało popularne, natomiast nie można zarzucić kuchni albańskiej niechęci do ziół.
Pilaf z prażonego ryżu można przyrządzać na wiele sposobów Mięso Pomimo ograniczeń kulturalnych sztukę kulinarną Albańczycy rozwinęli doskonale. Ponieważ ważnym zajęciem tutejszej ludności jest hodowla owiec, to baranina jest też najczęściej wykorzystywanym w kuchni mięsem. Najpopularniejsza jest w formie pieczonej, powszechnie znana jako gyros. Innym smacznym mięsnym daniem, przygotowywanym z mielonego podwójnie mięsa baraniego, wymieszanego z wołowym są niewielkie kotleciki grilowane o nazwie gofte. Przygotowuje się je podobnie, jak polski kotlet mielony, tylko z dodatkiem ziół. Są one też inaczej formowane, nie w płaskie kotlety, ale w ruloniki. Mięso jagnięcie gotuje się tez z dodatkiem czosnku, a następnie podaje z naturalnym jogurtem. Taka potrawa nazywa się Qengij me kos. Z kolei Fileta Qengji to luksusowy filet jagnięcy, najpierw marynowany w oliwie z oliwek, oregano, tymianku, czosnku, occie, miodzie i soku z cytryny, a następnie zapiekany z plastrem mozarelli. Dodatki Tak, jak u nas jada się do dań mięsnych potrawy z ziemniaków, tak w Albanii podstawą jest chlebek pita i pilaf. Pita znana również w Polsce w lokalach sprzedających kebaby czy shoarmę, a przypomina nieco podpłomyk, czyli niewiele grubszy od placka płaski chlebek z ciasta drożdżowego, nie przyrumieniony, jak chleb, ale zupełnie biały. Natomiast pilaf jest przygotowywany z uprażonego ryżu, do którego dodaje się dużo warzyw oraz ziół, jak koperek, kminek, czosnek i inne. Pilaf może stanowić samodzielne danie lub może być też dodatkiem do potraw mięsnych. Ziemniaki również pojawiają się w kuchni albańskiej, ale nie gotowane z wody, a raczej pieczone. Nie ma natomiast klusek w żadnej postaci. Z kolei w Albanii jada się dania jednogarnkowe i różnego typu ciekawe przekąski. Znany jest na przykład byrek, rodzaj strudla nadziewanego mięsem, serem, szpinakiem, pomidorami czy cebulą, pasta z wątróbki i słonego twarożku, czy prowincjonalna zupa z baraniego łba. Warzywa i owoce Podstawowymi warzywami, jakie spożywa się w Albanii są ziemniaki, pomidory i cebula. Te pierwsze w postaci pieczonej lub smażonej stanowią dodatek do potraw mięsnych, cebula jest wszechobecna w sosach, mięsach pieczonych i sałatkach czy pastach warzywnych, a pomidory zjada się w postaci surowej i jako pasty czy przeciery. Z kolei z fasoli gotuje się wegetariańska zupę, czasami też z dodatkiem kawałków mięsa. Całkowicie regionalną potrawą jest ajwar - pikantna pasta z bakłażanów, słodkiej papryki, pomidorów, marchwi, octu i zmielonej papryki. Sałatki komponuje się również z dodatkiem ogórków, papryki i oliwek. Obok sałatek popularne są również sosy, w tym słynny tzatziki. Ryby i nabiał Ryby i owoce morza są często spożywane w krajach z dostępem do morza. Podobnie jest też w Albanii. Owoce morza, frutti e detit są tanie i niezwykle smaczne, najtańsze w tawernach nad samym morzem. Oprócz małży i krewetek można tam zjeść także kalmary. Bliżej wybrzeża i nad samym morzem można często spotkać potrawy z samych ryb. Jada się tu głównie leszcze morskie czy węgorze, ale przyrządzane na dziesiątki różnych sposobów. Oprócz ryb morskich znajdą się tez słodkowodne, pośród których najczęściej występującym jest koran – odmiana miejscowego pstrąga. Ważnym punktem każdego posiłku jest nabiał. W Albanii jada się wszechobecny naturalny jogurt kos, który zdecydowanie różni się smakiem od tego kupowanego w naszych sklepach. Powszechne są także sery, zarówno białe, jak i żółte. Najbardziej popularnych należą djathe i bardhe podobny do greckiego sera feta i kaçkaval (w Polsce znany jako Kaszkawał)- twardy ser żółty Desery i alkohole
Najważniejszym bałkańskim deserem, który Albańczycy zawdzięczają Turkom, jest Baklawa. Przygotowuje się ją z bardzo cienkiego, przypominającego nieco francuskie ciasta, przekładanego warstwami bakalii - orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami, miodem, cynamonem z dodatkiem soku z pomarańczy. Innym popularnym deserem jest pudding ryżowy z mleka owczego oriz me tamel, z dodatkiem jaj, cukru, rodzynek i innych słodkich składników. Podstawowy alkohol, to oczywiście rakija, której jest tu wiele gatunków, a do codziennych posiłków podaje się młode wina. Albania - miasta
Albania - co warto wiedziećKuchnia albańska - komentarze:
Kuchnia albańska - dodaj komentarz:
|