Kuchnia albańska


Strona główna -> Albania -> Kuchnia albańska
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Albania jest krajem bałkańskim a więc i tradycje kulinarne związane są z obyczajami panującymi w tych rejonach. Przez długi czas kraj należał do prymitywnych oraz słabo rozwiniętych, więc trudno doszukiwać się w albańskiej kuchni dań ekskluzywnych. Potrawy są raczej proste i sycące, odpowiednie dla mieszkańców gór, żyjących w słabo ucywilizowanym świecie, w większości przygotowywane na naturalnej oliwie z oliwek. Olej i masło są tu mało popularne, natomiast nie można zarzucić kuchni albańskiej niechęci do ziół.


Pilaf z prażonego ryżu można przyrządzać na wiele sposobów

Mięso

Pomimo ograniczeń kulturalnych sztukę kulinarną Albańczycy rozwinęli doskonale. Ponieważ ważnym zajęciem tutejszej ludności jest hodowla owiec, to baranina jest też najczęściej wykorzystywanym w kuchni mięsem. Najpopularniejsza jest w formie pieczonej, powszechnie znana jako gyros. Innym smacznym mięsnym daniem, przygotowywanym z mielonego podwójnie mięsa baraniego, wymieszanego z wołowym są niewielkie kotleciki grilowane o nazwie gofte. Przygotowuje się je podobnie, jak polski kotlet mielony, tylko z dodatkiem ziół. Są one też inaczej formowane, nie w płaskie kotlety, ale w ruloniki. Mięso jagnięcie gotuje się tez z dodatkiem czosnku, a następnie podaje z naturalnym jogurtem. Taka potrawa nazywa się Qengij me kos. Z kolei Fileta Qengji to luksusowy filet jagnięcy, najpierw marynowany w oliwie z oliwek, oregano, tymianku, czosnku, occie, miodzie i soku z cytryny, a następnie zapiekany z plastrem mozarelli.

Dodatki

Tak, jak u nas jada się do dań mięsnych potrawy z ziemniaków, tak w Albanii podstawą jest chlebek pita i pilaf. Pita znana również w Polsce w lokalach sprzedających kebaby czy shoarmę, a przypomina nieco podpłomyk, czyli niewiele grubszy od placka płaski chlebek z ciasta drożdżowego, nie przyrumieniony, jak chleb, ale zupełnie biały. Natomiast pilaf jest przygotowywany z uprażonego ryżu, do którego dodaje się dużo warzyw oraz ziół, jak koperek, kminek, czosnek i inne. Pilaf może stanowić samodzielne danie lub może być też dodatkiem do potraw mięsnych. Ziemniaki również pojawiają się w kuchni albańskiej, ale nie gotowane z wody, a raczej pieczone. Nie ma natomiast klusek w żadnej postaci. Z kolei w Albanii jada się dania jednogarnkowe i różnego typu ciekawe przekąski. Znany jest na przykład byrek, rodzaj strudla nadziewanego mięsem, serem, szpinakiem, pomidorami czy cebulą, pasta z wątróbki i słonego twarożku, czy prowincjonalna zupa z baraniego łba.

Warzywa i owoce

Podstawowymi warzywami, jakie spożywa się w Albanii są ziemniaki, pomidory i cebula. Te pierwsze w postaci pieczonej lub smażonej stanowią dodatek do potraw mięsnych, cebula jest wszechobecna w sosach, mięsach pieczonych i sałatkach czy pastach warzywnych, a pomidory zjada się w postaci surowej i jako pasty czy przeciery. Z kolei z fasoli gotuje się wegetariańska zupę, czasami też z dodatkiem kawałków mięsa. Całkowicie regionalną potrawą jest ajwar - pikantna pasta z bakłażanów, słodkiej papryki, pomidorów, marchwi, octu i zmielonej papryki. Sałatki komponuje się również z dodatkiem ogórków, papryki i oliwek. Obok sałatek popularne są również sosy, w tym słynny tzatziki.

Ryby i nabiał

Ryby i owoce morza są często spożywane w krajach z dostępem do morza. Podobnie jest też w Albanii. Owoce morza, frutti e detit są tanie i niezwykle smaczne, najtańsze w tawernach nad samym morzem. Oprócz małży i krewetek można tam zjeść także kalmary. Bliżej wybrzeża i nad samym morzem można często spotkać potrawy z samych ryb. Jada się tu głównie leszcze morskie czy węgorze, ale przyrządzane na dziesiątki różnych sposobów. Oprócz ryb morskich znajdą się tez słodkowodne, pośród których najczęściej występującym jest koran – odmiana miejscowego pstrąga. Ważnym punktem każdego posiłku jest nabiał. W Albanii jada się wszechobecny naturalny jogurt kos, który zdecydowanie różni się smakiem od tego kupowanego w naszych sklepach. Powszechne są także sery, zarówno białe, jak i żółte. Najbardziej popularnych należą djathe i bardhe podobny do greckiego sera feta i kaçkaval  (w Polsce znany jako Kaszkawał)- twardy ser żółty

Desery i alkohole

Najważniejszym bałkańskim deserem, który Albańczycy zawdzięczają Turkom, jest Baklawa. Przygotowuje się ją z bardzo cienkiego, przypominającego nieco francuskie ciasta, przekładanego warstwami bakalii - orzechami włoskimi, laskowymi, migdałami, miodem, cynamonem z dodatkiem soku z pomarańczy. Innym popularnym deserem jest pudding ryżowy z mleka owczego oriz me tamel, z dodatkiem jaj, cukru, rodzynek i innych słodkich składników. Podstawowy alkohol, to oczywiście rakija, której jest tu wiele gatunków, a do codziennych posiłków podaje się młode wina.
 



Albania - miasta

Durres Elbasan Tirana


Albania - co warto wiedzieć




Kuchnia albańska - komentarze:


Kuchnia albańska komentarz sztilpner
2013-01-22 21:07:20
To cienkie ciasto w baklawie to zwyczjne ciasto filo. To jego nazwa i ma niewiele z ciastem francuskim


Kuchnia albańska - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies